Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, I.P.
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WYG - Advancing wine yeast genomics –exploring the evolutionary dimensions of domestication and the emergence of virulence

Designação do projeto | WYG - Advancing wine yeast genomics –exploring the evolutionary dimensions of domestication and the emergence of virulence
Código do projeto| PTDC/BIA-MIC/30785/2017
Objetivo principal | Este projeto contribuirá para a valorização de leveduras autóctones da região dos vinhos do Douro e Porto e para a racionalização dos processos produtivos relacionados com a enologia. Permitirá que vinhos nacionais atinjam parâmetros de desenvolvimento tecnológico semelhantes a produtos semelhantes internacionais. O projeto permitirá o desenvolvimento de uma cultura de arranque (starter) apropriada para o vinho do Porto, um aspeto que poderá ter relevância comercial com contrapartidas para o IVDP.
Região de intervenção | Lisboa 87,73%; Centro 8,89%; Norte 3,39%
Entidade beneficiária | NOVA.ID.FCT; Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, I.P. (INIAV, I.P.) ; Universidade do Minho
Data da aprovação | 23/03/2018
Data de início | 01/10/2018
Data de conclusão | 30/09/2021
Custo total elegível | 232.496,32€; ( INIAV – 21.325,00€)
Apoio financeiro total da União Europeia| FEDER – 0
Apoio OE| 232.496,32€ (INIAV – 21.325,00€)

Objetivos, atividades e resultados esperados:
Like plants and animals, microbes have also been domesticated but our knowledge of the genetics of these transformations is very incomplete. Key steps of Saccharomyces cerevisiae domestication have been uncovered but major questions remain unanswered. We propose a new conceptual framework in which domestication, rather than a linear change from a wild state to a domesticated one, is a multi-scale evolutionary process that involves compound and independent events and persistent contact between wild and domesticated lineages. Three fundamental questions will be addressed: 1 are regional breeds recognizable at the genomic and phenotypic level? 2 do some complex and poorly known lineages, like that of cachaça yeasts in Brazil, result from secondary rounds of domestication? 3 is the emergence of virulence a consequence of domestication and exadaptation, combined? This study will bring a fine grained genomics picture of regional variants and a new global perspective to microbe domestication.





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