Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, I.P.
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Ana Maria Carreira Pereira de Carvalho
CATEGORIA PROFISSIONAL | CURRENT POSITION
Investigadora Auxiliar | Researcher

HABILITAÇÕES ACADÉMICAS:

  • Doutoramento em Biotecnologia, Instituto Superior Técnico de Lisboa, 1998
  • Mestrado em Biotecnologia/Eng.ª Bioquímica, Instituto Superior Técnico de Lisboa, 1990
  • Licenciatura em Engenharia Agrónoma, ramo de Indústrias Alimentares, Instituto Superior de Agronomia, 1981 

ACADEMIC DEGREES:

  • PhD in Biotechnology 1998
  • Master’s degree in Biotechnology 1990
  • Agronomic Engineer 1981

DOMÍNIO DE ESPECIALIZAÇÃO:

  • Desenvolvimento e exploração de técnicas analíticas avançadas aplicadas a Alimentos no âmbito da Segurança e da Qualidade (HRGC, GC-MS, IEC, TLC)
  • Análise Sensorial de Alimentos

AREA OF EXPERTISE:

  • Advanced analytical techniques applied to Food Safety and Food Authenticity Sensory
  • Analysis of Food products (cheese and olive oil)

ÁREAS DE INVESTIGAÇÃO CORRENTES:

  • Autenticidade e Genuinidade de Alimentos, em particular Óleos e Gorduras Alimentares e produtos com Denominação de Origem Protegida (DOP)
  • Composição química da fração volátil de alimentos
  • Desenvolvimento experimental de técnicas cromatográficas no âmbito da Segurança Química de Alimentos
  • Caracterização química e sensorial de produtos com denominação de origem protegida (DOP) 

CURRENT RESEARCH FIELDS:

  • Removal of compounds harmful to the aroma and food Authenticity, namely Edible Fats and Oils and PDO cheeses.
  • Aroma and food volatiles
  • Gas chromatographic techniques applied to food safety
  • Chemical and sensory characterization of Protected Designation of Origin (PDO) foods 

OUTRAS ATIVIDADES:

  • Colaboração como docente convidado em vários cursos de Mestrado e pós-Graduação, nas áreas da Análise Sensorial e da Análise Química de Alimentos
  • Orientação de estágios académicos e profissionais em técnicas analíticas de cromatografia gás-líquido aplicadas a alimentos
  • Participação em encontros técnicos e científicos 

OTHER ACTIVITIES:

  • Invited lecturer  in master´s and pos-graduated courses in Sensory  and Chemical analysis of Food
  • Guidance of academic and professional internships in gas chromatographic tecnhiques
  • Participation as speaker in cientific meetings related to Food Science

PRINCIPAIS PUBLICAÇÕES | MAIN PUBLICATIONS:

  • "Use of a Preconcentration Technique for the Chromatographic Analysis of Volatile Compounds: Application to São Jorge Cheese", A.M. Partidário; A.F. Xavier; L. Calhau, Milchwissenschaft, 57,11/12, 641-644, 2002.
  • Characterization of Laurel Oil from Madeira Island, Portugal”, Paula C. Castilho, Maria do Céu Costa, Ana Rodrigues and Ana Partidário, JAOCS, vol.82, nº 12, 2005.
  • Influence of slaugther season and sex on fatty acid composition, cholesterol and alfa-tocopherol contents of different muscles of Barrosã-PDO veal”. Costa, P; Partidário, A; Alves, V; Bessa, R.J.B; Calkins, C.R; Santos, C. Meat Science, 72, 130-139, 2006.
  • Fatty acid composition and nutritional value of fat in three PDO ewe’s milk Portuguese cheeses”. Ana M. Partidário, José C.S. Ribeiro, José A. M. Prates, Dairy Sci. Technol. 88, 683-694 (2008).
  • Effect of processing in Volatiles from a Portuguese traditional dry-fermented ripened sausage “Chouriço Grosso Borba-Estremoz PGI”, A.M. Partidário, C. Roseiro, C. Santos, Food Science and Technology International , 17 (1) , 15-22 (2011). Published online 7 February 2011.
  • Influence of household cooking methods on amino acids and minerals of Barrosã-PDO veal”, Anabela F. Lopes,a CristinaM.M.Alfaia,aAnaM.C.P.C.Partidário,bJoséP.Lemos,aJosé A.M. Pratesa*.  Meat Science, 99, 38-43 (2015).



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