Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, I.P.
Facebook
19
Benvindo Martins Maçãs
CATEGORIA PROFISSIONAL | CURRENT POSITION:
Investigador Auxiliar | Researcher

 

HABILITAÇÕES ACADÉMICAS:
  • Investigador Auxiliar, Provas Públicas no INIA. 1990
  • Mestrado em Produção vegetal, ISA (UTL). 1990
  • Licenciatura em Engenharia Agrícola (UÉvora).1984
ACADEMIC DEGREES:
  • Senior Researcher, public examination in INIA. 1996
  • Master in Crop Production, ISA (UTL). 1990
  • Degree in Agricultural Engineering (Univ. Évora).1984
DOMÍNIO DE ESPECIALIZAÇÃO:
  • Recursos Genéticos Vegetais, Melhoramento Genético, Sistemas de Agricultura Mediterrânica
AREA OF EXPERTISE:
  • Plant Genetic Resources, Plant Breeding, Mediterranean Agricultural Systems
ÁREAS DE INVESTIGAÇÃO CORRENTES:
  • Melhoramento e adaptação de espécies e variedades às
    alterações climáticas.
  • Definição de critérios de seleção baseados em metodologias de ecofisiologia (fenotipagem) para identificação de genótipos adaptados aos constrangimentos ambientais mediterrânicos.
  • Potencial genético de produção versus adaptação.
CURRENT RESEARCH FIELDS:
  • Breeding for climate change adaptation
  • Phenotyping
  • Definition of selection traits for mediterraneam environments
  • Yield gap.
OUTRAS ATIVIDADES:
  • Diretor da Unidade Estratégica de Investigação e Serviços de Biotecnologia e Recursos Genéticos (UEISBRG), INIAV
  • Ponto focal nacional na Comissão de Recursos Genéticos para a Alimentação e Agricultura da FAO
  • Ponto focal nacional do Tratado Internacional para os Recursos Genéticos Vegetais para a Agricultura e Alimentação
  • Coordenador Nacional para o European Cooperative Programme for Plant Genetic Resources (ECPGR)
OTHER ACTIVITIES:
  • Director of Research Unit for Biotechnology and Genetic Resources - INIAV
  • National Focal Point to the Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture - FAO
  • National Focal Point of the International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture
  • National Coordinator for the European Cooperative Programme for Plant Genetic Resources (ECPGR)

PUBLICAÇÕES | MAIN PUBLICATIONS:

  • Lidon,, F.C., Almeida, A.S., Costa, A.R., Bagulho, A.S., Scotti-Campos, P., José N. Semedo, J., Maçãs, B., Coutinho, J., Pinheiro, N., Gomes, C., Leitão, A.E., Pais, I.P., Silva, M.M., Reboredo, F.H., Pessoa, M.F., Ramalho, J.C. (2015) Sequential Zn and Fe Biofortification of Bread Wheat Grains - From Controlled to Uncontrolled Environments. Crop & Pasture Science 66: 1097-1104 http://dx.doi.org/10.1071/CP14270
  • Almeida, J.P.F., Alberto, D., Maçãs, B. (2014) Portuguese annual Mediterranean pastures: an economic approach to understand sown pastures failure. Options Méditerranéennes, A, nº 109. Forage resources and ecosystem services provided by Mountain and Mediterranean grasslands and rangelands.
  • Bagulho, A.S.; Costa, R.; Almeida, A.S.; Pinheiro, N.; Moreira, J., Gomes, C.; Coco, J.; Costa, A. Coutinho, J; Maçãs, B. (2015). Influence of year and sowing date on bread wheat quality under Mediterranean conditions. Emir. J. Food Agric. 27 (2): 186-199 doi: 10.9755/ejfa.v26i5.17226
  • Scotti-Campos, P.; Semedo, J.N.; Pais, I.P.; Oliveira, M.; Passarinho, J.; Santos, M.; Almeida, A.S.; Costa, A.R.; Pinheiro, N.; Bagorro, C.; Coco, J.; Costa, A.; Coutinho, J.; Maçãs, B. (2015). Physiological responses to drought in four developed Triticum aestivum groups. Emir. J. Food Agric. 27 (2): 178-185 doi: 10.9755/ejfa.v27i2.19277
  • Galinha, C., Pacheco, A.M.G., Freitas, M.C., Fikrle, M., Kučera, J., Coutinho, J., Maçãs, B., Almeida, A.S., Wolterbeek, H.T. (2015) Selenium in bread and durum wheats grown under a soil supplementation regime in actual field conditions, determined by cyclic and radiochemical neutron activation analysis. Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry 304 (1): 139-143. DOI 10.1007/s10967-014-3455-9
  • Almeida, A.S., Maçãs, B., Rodrigues, V., Torrão, M. (2015). The History of Wheat breeding in Portugal. In A. Bonjean, W. Angus & M. Van Ginkel (Eds.), World Wheat Book – A History of Wheat Breeding, Volume 3: 93-124, Tec & Doc Lavoisier ISBN-10: 2743020911 ISBN-13: 978-2743020910III.

 




Governo de Portugal
w3c
acessibilidade
seara.com